Sikkert som banken?

17.sep.2008 @ 22:56
bilde091

Børskrakket forstetter. I kveldens handel er børsene i New York ned mellom 4 og 5 prosent. Det lover ikke godt for morgendagens handel i Oslo. Fall på 4-5 prosent er svært sjeldent. Fall på 4-5 prosent, når markedet allerede har falt dramatisk de siste ukene er enda sjeldnere. Krakket på Wall Street er forøvig nest mest leste artikkel på cnn.com, nest etter Lynne Spears (søstra til Britney) graviditet.

Skylden for børskrakket ligger i følge ekspertene på banker som har tatt for stor risiko i sine utlån til kundene. Både politikerne og byråkratiet har sluppet fri fra medias kritiske søkelys på tross av at pengene sitter løst hos den norske regjeringen for tiden. Forrige uke skulle regjeringen bruke 10 millarder på bedring av veier. I forrigårs brukte Jens Stoltenberg 5 milliarder i Brasil og dagens milliard skal gå til vindmøller på Vestlandet. Dette kommer på toppen av vårens gigantiske lønnsoppgjør og innføring av verdens dyreste pensjonsordning, AFP.

Jeg tør påstå at politikerne har gitt oss for mye. Og mye vil ha mer. Derfor har vi store forventninger til at vi skal bare få det bedre og bedre. Det har gitt oss troen på at det er lurt å kjøpe små leiligheter i store bygårer til høye priser. For ikke snakke om bil nummer to i garagen, som vi skulle bruke når vi kjørte til hytta på fjellet som vi ikke bruker.

Det er kanskje riktig at det er bankene som har gitt oss for mye lån, og politikerne har gitt oss drømmer om "change you can belive in" og løfter om "billig bensin", men vi har jo faktisk lånt penger til mye vi ikke trenger. Kanskje er vi litt medskyldige selv også.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/6224917
hits